Rosmersholm, av Henrik Ibsen

Jeg skal bruke den andre tirsdagen i måneden frem til jul for å få postet fire av Ibsens mest kjente stykker: Rosmersholm, Vildanden, En folkefiende og Gjengangere. Som vanlig vil arbeidet gå litt i rykk og napp.

Det som har skjedd nå er at Erik Bjerck Hagen har fått ansvar for siden om Ibsen på store norske leksikon. Bjerck Hagen har som prosjekt å få Bjørnson mer lest, et prosjekt som ser ut til å være personlig. Kanskje er det derfor siden på snl også plutselig ser personlig ut. Det er ikke lenger bare tørre fakta om Ibsen og hans storhet. Det er ikke helt leksikalsk. I stedet er det nokså tørre adjektiv, han var en «dramateknisk virtuos» og «en av de aller dyktigste til å benytte dramatiske virkemidler». Sånn skriver man vel ikke til vanlig, om Ibsen? Sammenlign for eksempel hvordan Kristian Smidt har gjort det om Shakespeare.

Bjerck Hagen bruker svært mye plass på å vise til kritikken mot Ibsen, i det han kaller «resepsjon». Det er vel vanskelig å se dette som noe annet, enn som et ledd i hans eget forsøk på å få folk til å lese mindre Ibsen, og mer Bjørnson? Et langt avsnitt om hva Bjørnson mener om Ibsen, er tatt med, det samme at det var Bjørnsons «En falitt», som sammen med dansken Georg Brandes ansporet Ibsen til «å vende seg mot samtiden og det realistiske drama».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s