Bloggen

Denne bloggen har brukt en del tid på å finne sin form, og er ennå ikke i mål. Jeg ønsket en blogg for å dyrke min store interesse for litteratur, et sted å poste mine egne tekster, og å skrive hva jeg synes om andres. Det skulle være etter modell av HeltGreiPoesi, som jeg også driver. På poesibloggen skulle jeg ha egne tekster i ukedagene, andres med kommentarer i helgene. Her på litteraturbloggen skulle det være omvendt.

Det viste seg imidlertid å være litt vanskelig. Å poste dikt fra Norge og verdenslitteraturen og kommentere dem går veldig greit. Det er mulig å gjøre omfattende arbeid når jeg har god tid, og ta det litt raskt når jeg har dårlig. Mine egne dikt er også en smal sak å poste med en kort innledning. Det er ikke like lett å poste teaterstykker, noveller og romaner. Også når jeg skal kommentere dem, blir postene lett veldig omfattende. Det gjelder ikke bare for meg som skal arbeide med dem, men også for dem som skal lese dem.

Resultatet er en blogg som har blitt rotete. Av og til har jeg tid og motivasjon til å gå inn og rydde opp, det hadde jo vært kjekt å ha en litteraturblogg som er oppe og går. Men stort sett har arbeidet med bloggen vært kort og intensivt. Det har gitt noen poster med ganske høy kvalitet, og mange uferdige og slurvete og dårlige, hastverksarbeid.

Nå skal jeg ta fatt på en ny opprydning. Vi får se hvor langt jeg kommer, og hvor lenge den varer.

Planen er altså å poste tekster om litteratur på de fem språkene jeg kan, italiensk, skandinavisk, engelsk, russisk og tysk. Den italienske litteraturen er Dante, og hans Divina commedia, den engelske Shakespeare. Jeg tenkte å få plass til en post hver dag det første år, slik jeg også hadde det på poesibloggen. Jeg ligger med det langt på etterskudd. Men jeg etterposter, og lager det til sånn noenlunde.

Ellers er dette en hobby som jeg utfører gratis til glede og opplysning. Om noen har lyst til å sponse arbeidet er dere selvsagt velkomne, enten ved å ta kontakt på mail: eisalen@gmail.com, eller ved å overføre penger stille og rolig til konto 9720.10.48087. Jeg håper dere alle vil ha glede av bloggen, og enda større glede av litteraturen den handler om.

7 kommentarer om “Bloggen

  1. Jeg oppdaget denne nettsiden gjennom et Google-søk, og førsteinntrykket gjør meg mektig imponert over dine omfattende studier og samvittighetsfulle gjengivelser! Jeg sjøl strever med å skrive en tekst om Dostojevskijs «De besatte» som en innfallsvinkel til å forstå moderne politisk terrorisme (herunder terrorhandlingene i Oslo og på Utøya). Jeg har ikke tid (!) til en fullstendig ny-lesning av Brødrene Karamasov nå, men oppdager til min store glede at du hjelper på hukommelsen med ditt nitidige resymé! Flott! Jeg lover å studere nettsiden din mer etterhvert!
    (PS: Jeg har min egen nettside, som gradvis vil endre karakter – og det er mulig jeg publiserer den nevnte teksten der etterhvert, hvis jeg blir noenlunde fornøyd… 🙂

    1. Takk skal du ha for fine ord. Dessverre har jeg ikke hatt tid til å gjøre alt arbeidet her skikkelig, så innholdet vil være litt variabelt. Dostojevksijs roman om «De besatte» står på programmet, jeg har lest den og studert den grundig, og jeg skal gjøre det på ny på originalspråket for å legge den ut slik jeg har gjort med Karamsovbrødrene. Først står imidlertid Forbrytelse & Straff og Idioten for tur, når det gjelder Dostojevskij. Det gleder meg at også andre har glede av ham, og jeg ønsker deg lykke til med nettsiden din.

    1. Takk for det! Bloggen har strevd litt med å finne sin form, min opprinnelige plan med den tok altfor mye tid, i forhold til tiden jeg hadde. Så jeg har slengt ut noen innlegg som ikke er gode, som jeg håpet å få gjøre ferdig med tiden, men tiden går, og ferdige blir de ikke. Nå i sommer har jeg fått skikket opp en del, og har vel bestemt meg for å få orden på norske forfattere og bøker jeg kjenner godt, og som jeg ikke trenger bruke så mye tid på å lese på ny, og på de russiske forfatterne, som er min store lidenskap. Jeg leser nå Tsjekhov og Dostojevskij i original, og håper å få laget noen gode poster om det, blant annet noen oversettelser. Men vi får se hva det blir, jobben og hverdagslivet krever også sitt, og bloggen må settes til side når det er ting å gjøre der.

      Lykke til med din egen blogg!

  2. Hei!, jeg syntes det er en veldig bra nettside, jeg sitter flere timer foran pcen og leser korte tekster.
    Jeg er 15 år gammel og har i det siste skrevet en tekst på skolen som jeg er veldig stolt av, den følger Marcel Proust sin tanke gang(at med sanser så får man minner), den er trist fordi jeg synes at med triste tekster får man fram flere følelser.
    Jeg håpet at jeg kunne sende den til deg sånn at du kan sette den på nettsiden din, jeg har lyst til å bli en forfatter og skuespiller.
    Mvh.
    Flavio.

Legg igjen en kommentar