Russisk litteratur

Jeg har ikke tid til å opprettholde denne bloggen skikkelig, så det vil gå litt i rykk og napp, og være stor variasjon i kvaliteten på postene. Det gjelder også for den russiske litteraturen, som er min store lidenskap i livet. Jeg leste det meste jeg kom over, alt som var oversatt, rundt 2000-tallet, og jeg gikk videre til å lære meg russisk for å lese kunne lese det også i original. Den gang jeg begynte var det å lese russiske forfattere på russisk en ganske fjern og urealistisk, men nå gjør jeg både det og snakker russisk til daglig med min kone.

Jeg har også så smått begynt et oversettelsesprosjekt. Tidligere har jeg oversatt dikt på poesibloggen, men sjelden og usystematisk, og uten andre ambisjoner enn å poste dem der. Med prosaoversettelser kan det bli mer. Foreløpig har jeg fått postet noen noveller av Tsjekhov, og så får vi se hva det blir videre. Jeg må kankje også si at disse bloggpostene er postet tilbake i tid. De er skrevet fra sommeren – og særlig høstferien – 2013, men lagt til desember 2011.

Jeg har lastet ned samleverkene til Dostojevskij, Tolstoj, Gogol, Tsjekhov og Turgenjev. Før det kjøpte jeg de samme bøkene, pluss mange flere, i papirutgaver. Bøker er veldig billig i Russland og Ukraina, særlig sånne gamle bøker uten kopirettigheter. Det tar imidlertid ganske lang tid å lese russiske bøker i original, og enda mer når jeg skal lage bloggposter til dem. Så vi får se hva jeg får tid til. Prioriteringen akkurat nå er Tsjekhov og Dostojevskij, en novelle til dagen av Tsjekhov, en roman i måneden av Dostojevskij. Etter Dostojevskij går jeg videre til Tolstoj, og så gjenstår altså å se.

Fjodor Dostojevskij

Fattige folk (Бедные люди) 1846

Dobbeltgjengeren (Двойник) 1846

Onkels drøm (Дядюшкин сон) 1859

Landsbyen Stepantsjikovo og dens innbyggere (Село Степанчикого и его обитатели) 1859

De fornedrede og krenkede (Униженные и оскорбленные) 1861

Opptegnelser fra det døde hus (Записки из мертвого дома) 1862

Opptegnelser fra under jorden (Записки из подполья ) 1864

Forbrytelse og straff (Преступление и наказание) 1866

Spilleren (Шгрок) 1866

Idioten (Идиот) 1868

Den evige ektemann () 1870

De besatte (Бесы) 1872

Ungdommen (Подросток) 1875

Brødrene Karamasov (Братя Карамазовы) 1880

Fra en forfatters dagbok (Vlas, En enkel, men vrien sak, Krotkaja, Et latterlig menneskes drøm, Pusjkin)

Nikolaj Gogol

Noveller: Kappen, Nevskij Prospekt, Nesen, Portrettet og En gal manns dagbok

Ivan Aleksandrovitsj Gontsjarov

Oblomov (1859)

Mikhail Lermontov

Vår tids helt (Герой нашего времены)

Lev Tolstoj

Krig og Fred

Anton Tsjekhov

Oversatte noveller: Brev til en lærd nabo (Письмо к ученому соседу, 1880), Retten (Суд, 1881), Jeg har glemt det!! (Забыл, 1882), En embetsmanns død (Смерт чиновника, 1883)

Kommenterte og presenterte noveller: Sorg, Rotchilds fiolin, Mannen i futteralet, Kysset, Vanka, Ved møllen

Legg igjen en kommentar